• Gratis verzending vanaf €30
  • Gratis verzending vanaf €65 in België
  • Voor 13:00 besteld, de volgende dag in huis
Winkelwagen
€ 0,00
x

Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Blog over gezonde snacks en tussendoortjes.

5 Maart, 2014 15:01
Blog over gezonde snacks en tussendoortjes.

Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Ik probeer dan ook altijd uitgebreid te ontbijten, behalve als ik weinig tijd heb, dan beperk ik mij tot citroensap, en wat fruit zoals een kiwi of grapefruit en een banaan. Voor onderweg neem ik dan een desemboterham met hummus en een salade in een afgesloten schaaltje. Halverwege de ochtend begint mijn maagje dan te rammelen en ben ik toe aan een voedzame snack.

Herken jij dit en wil je wat ideetjes en tips voor voedzame snacks? Lees dan gauw verder..

 

TUSSENDOORTJE NUMMER 1 --> Dadel Notentruffel (LEKKER!!)

 

Hier is ‘ie dan: een dadel-notentruffel. Heel makkelijk om te maken en een heerlijke zoete, gezonde snack.

 

Wat heb je nodig?
100 gram dadels (bij voorkeur medjool dadels, smaken lekkerder en plakken beter)
- 50 gram gemengde ongebrande ongezouten noten naar keuze
- 2 tl kaneel (of rauwe cacao)
- dip naar keuze (bijv. rauwe cacao, fijngehakte gojibessen of cranberry’s, chiazaad of gemalen kokos)

 

Hoe maak je deze heerlijke truffels? Heel simpel:
Week de dadels 5 minuten in lauwwarm water, spoel af en dep droog.
Meng de dadels, noten en kaneel in een krachtige keukenmachine. Vorm balletjes en dip deze in toppings naar keuze. Dat is alles! Ik raad aan ze te bewaren in de vriezer, zo blijven ze lekker lang goed. Bij mij zijn ze niet veilig als ik ze in de koelkast bewaar!

Als lunch een voedzame on-the-go salade http://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/wortelsalade-met-kikkererwten-tonijn-en-walnoten/

 

 

 

TUSSENDOORTJE NUMMER 2 --> Notenmix

 

Rond een uur of 4 in de middag krijgen de meeste mensen trek in iets lekkers en ik ben hierop geen uitzondering. Een stukje komkommer, paprika of appel is niet voldoende om deze lekkere trek te stillen. Als je wilt voorkomen dat je in noodsituaties iets bij een tankstation moet halen als je de hele dag onderweg bent, is dit een gezonde snack met een hoop goede stofjes waar je wel even op vooruit kan. Omdat ik een heavy user van noten ben (niet gek natuurlijk bij De Notenkoerier), wilde ik wat variëren in de smaak. Aangezien ik aan de smaak van noten weinig kan veranderen, besloot ik zelf een trailmix (studentenhaver) te maken. Het is lekker, je kunt er eindeloos mee variëren en het geeft daarnaast een flinke vitamineboost.

 

Maar hoe stel je je eigen trailmix samen?

  1. Kies je noten, zaden en/of pitten. Hierbij kun je denken aan walnoten, amandelen, cashewnoten, pompoenpitten, hazelnoten, pecannoten, etc. Kies altijd (!) voor rauwe noten, ongebrand en ongezouten dus. Gebrande noten worden (meestal) bereid met ongezonde oliën, die oxideren als ze verhit worden. Daarnaast wordt er vaak veel zout toegevoegd.
  2. Kies fruit naar keuze. Hierbij kun je denken aan ‘standaard’ gedroogd fruit, bijv. cranberry’s, gehakte dadels of gehakte vijgen, maar ook aan superfood fruit, zoals gojibessen, incabessen en moerbeibessen. Let er bij het standaard gedroogd fruit op dat er geen glucosestroop aan toegevoegd is.
  3. Mengen maar! Ik meng meestal kleine hoeveelheden, zodat ik elke keer een andere trailmix heb. Ik meng ongeveer twee handjes (gemengde) noten en 2 eetepels fruit naar keuze.Here you are! Jouw eigen healthy zelfgemaakte trailmix! Voor het gemak is er ook een kant-en-klare studentenhaver is te bestellen bij De Notenkoerier. Link naar studentenhaver.

 

TUSSENDOORTJE NUMMER 3 --> banaan met notenpasta en topping

 

Verder wil ik een absoluut favoriete snack, banaan met notenpasta topping met jullie delen, ik eet deze bijna elke dag! Soms bij het ontbijt, maar meestal bij een kopje kruidenthee. Het enige wat je nodig hebt is: 1 rijpe banaan, 2 tl notenpasta en een topping naar keuze. De topping kun je ook weglaten. Snij de banaan in de lengte door midden en bestrijk met (bruine) amandel- of sesampasta of pindakaas en bestrooi met 1 van de toppings.

Lekkere combinaties:
- amandelpasta met moerbeibessen
- amandelpasta met rozijnen
- amandelpasta met hennepzaad en/of gebroken lijnzaad
- sesampasta met kaneel
- pindakaas (van de natuurwinkel) met rauwe cacao

 

I.p.v. banaan kun je ook een stengel bleekselderij gebruiken. Dat is lekker knapperig. Kies wat jij lekker vindt, je kunt eindeloos variëren!

 

 

TUSSENDOORTJE NUMMER 4 --> Courgetpizza!!

 

Last but not least een gezonde hartige snack, een courgette pizzaatje, dat ik wel eens maak als ik lang moet wachten tot mijn man thuis komt voor het eten en de trek niet kan stillen met alleen maar rauwkost of fruit…….

Bovendien 2 vliegen in 1 klap! Ik heb meteen een hartig voorgerechtje.

 

Hoe maak ik een courgette pizzaatje?
- Courgette (hoeveelheid ligt aan het aantal pizzaatjes dat je wilt maken)
- Tomatenpuree of pastasaus
- Paprika (klein beetje)
- Kaas
- Kruiden (ik gebruikte Italiaanse kruiden tijm, oregano, basilicum, maar iets anders is ook prima)
- Olijfolie
- Keltisch zeezout

 

Wat moet je doen?


1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snijd de courgette in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik.

3. Doe een beetje olijfolie op de plakjes en strooi er wat zout over.

4. Leg de courgetteplakjes in een ingevette ovenschaal en zet ze 5 minuten in de oven (180 graden).

5. Ondertussen snijd je een klein beetje paprika in hele kleine stukjes. Ze moeten tenslotte wel op de courgetteplakjes passen!

6. Haal de courgetteplakjes uit de oven en dep ze even droog met een keukenrol.

7. Smeer een beetje tomatenpuree/pastasaus op de courgetteplakjes.

8. Leg de stukjes paprika op de courgetteplakjes.

 

9. Doe wat strooikaas/kleine stukjes kaas over de courgetteplakjes.

10. Doe wat kruiden over de courgetteplakjes. Als je pastasaus hebt gebruikt, is dit misschien niet nodig. Ik gebruikte Italiaanse kruiden, maar basilicum (of iets anders) is ook heerlijk.

11. Zet de courgetteplakjes nog 10 minuten in de oven en klaar is je pizzaatje.

 

Het recept kun je aanvullen zoals jij het wilt. Misschien vind je het ook wel lekker om er wat kleine stukjes champignon op te doen. Of wat ui. Ik vind het zo prima. De pizzaatjes smaken héééérlijk!

Gaan jullie ze ook maken? Aanrader, hoor!

 

Agnes

 

Gezonde bounty’s Havermoutkoekjes, gezond als tussendoortje

Reactie's

Wees de eerste die een reactie plaatst: