• Gratis verzending vanaf €30
  • Gratis verzending vanaf €65 in België
  • Voor 13:00 besteld, de volgende dag in huis
Winkelwagen
€ 0,00
x

Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Ikaria, waarom zijn de mensen hier zo gezond?

18 Juni, 2014 15:47
Ikaria, waarom zijn de mensen hier zo gezond?

Hallo fans van de Notenkoerier, Agnes is er weer en heeft weer een stukje geschreven over haar vakantie eiland!

 

Wil je weten waarom de mensen op Ikaria zo gezond zijn? Lees dan deze blog, hopelijk haal je hier veel inspiratie uit.....


Ik ben er weer!  Ik heb genoten van een prachtige vakantie in de Griekse zon op Samos en Ikaria!

Het laatste eiland is een van de blauwe zones in de wereld en dit betekent dat de mensen hier langer leven, uitzonderlijk oud worden en tot op hoge leeftijd gezond blijven. Dan Buettner heeft hier onderzoek naar gedaan en over gepubliceerd in zijn boek: ‘De Blauwe Zones’.


Naast dit onderzoek zijn er vele studies die positieve effecten laten zien van het mediterrane dieet (rijk aan groente, fruit, peulvruchten, granen, olijfolie en vis, arm aan vlees, matige consumptie van zuivel en rode wijn). Deze manier van eten lijkt te beschermen tegen diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. In het mediterrane gebied zijn er zones waar de gezondheidsstatistieken met kop en schouders uitsteken boven de rest.  Op het eiland Ikaria is dementie een zeldzaamheid. Van de mensen boven de 80 jaar vertoont slechts 20% enig teken van geheugenverlies. In een stad als Athene is dat 50%. Het aantal 90-plussers dat gezond is, ligt er drie keer zo hoog als in de rest van Griekenland.

 

Hoe komt dit?

De relaxte manier van leven (uitslapen en een middagdutje is heel gebruikelijk), het dagelijks werken in de moestuin, de hoge visconsumptie en het dagelijks eten van peulvruchten samen met een glaasje rode wijn, zijn gewoontes die bijdragen aan hun gezondheid. Op Ikaria kent men geen stress en de onderlinge familieband is groot:ouderen blijven tot op hoge leeftijd betrokken bij de familiebedrijven.

 

Verder is het een goede gewoonte in Ikaria om kruidenthee te maken van wat er maar groeit en voorhanden is in het seizoen, zoals wilde majoraan, oregano, venkel, salie, munt en rozemarijn. Dan is er nog de lokale donkere honing van de pijnbomen, die wordt gezien als medicinaal en rijk is aan anti-oxidanten. De bergthee wordt gezoet met deze honing.

Ik kon er geen genoeg van krijgen. Volgend jaar gaan wij zeker weer terug naar Ikaria. Meer over dit eiland kun je lezen op mijn website, die  aan het eind van de zomer online komt!

 

Zijn er fans van de Notenkoerier die op dit eiland geweest zijn? Laat het mij dan weten, ik ben benieuwd naar de ervaringen.

Toen ik weer in het drukke Nederland thuis kwam, wachtte mij een aangename verrassing:

De broccoli in mijn tuin was in 2 weken tijd, door het goede weer en het automatische sproeisysteem van Frits, uitgegroeid tot ready-to-eat stronkjes. Daarom zal ik in mijn volgende blog een recept met jullie delen van frisse makkelijke en gezonde zomersalade met broccoli, bloemkool, uien, hazelnoten, cranberries en quinoa (kan ook vervangen worden door bruine rijst, bulgur of amaranth):

 

Gezonde bounty’s Top 5 populaire superfoods

Reactie's

Wees de eerste die een reactie plaatst: