• Gratis verzending vanaf €30
  • Gratis verzending vanaf €65 in België
Winkelwagen
€ 0,00
x

Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Op vakantie met een glutenallergie

17 September, 2015 11:40
Op vakantie met een glutenallergie

Mijn vakantie in Egypte zit er op en zoals beloofd deel ik graag mijn ervaring Ook heb ik goede tips voor jullie en nog een aantal recepten. 

Reageer gerust op mijn blog als je vragen hebt :)


De voorbereiding.........

Het begon allemaal met het zoeken van een hotel/resort waar het mogelijk was om glutenvrij te eten. Dit blijft lastig aangezien een glutenallergie in andere landen minder bekend is als in ons eigen kikkerlandje.
De vriendin waarmee ik de reis ging maken heeft mee gezocht naar hotels en resorts in allerlei verschillende landen zoals Griekeland, Kroatie Malta en Egypte.
Van al deze hotels en resorts hebben we het mail adres opgezocht en gemaild of het mogelijk is om daar all inclusive te verblijven met een glutenallergie. En nu komt het lastigste, de meeste resorts geven aan dat dit geen enkel probleem is, de een wat uitgebreider dan de ander. Echter zie je vaak aan de manier waarop ze antwoorden of ze er echt wat mee kunnen of dat ze gewoon maar wat zeggen.
Uiteindelijk hebben we van al deze hotels/resorts opgeschreven en gekeken welke ons het leukste leek. Het werd een all inclusive Resort in Hurghada in Egypte.

Praktische tip 1!

Het hotel vroeg mij een email te sturen met een lijstje met wat ik wel en niet mag eten.
Ik heb zelf van die handige lijstjes en kaartjes met wat ik wel en niet mag in allerlei talen en met een duidelijke uitleg.
Deze kaartjes zijn makkelijk op te zoeken op het internet deze neem ik dan ook altijd mee als ik naar het buitenland op vakantie ga.


Praktische tip 2!

Een week voordat we naar Egypte  gingen hebben we voor de zekerheid nogmaals het resort gemaild met de mededeling dat we er bijna aankomen zodat ze alvast rekening met mijn allergie konden houden.
We kregen een mail terug met daarin dat we een ontmoeting kregen met de chef kok en dat we bij aankomst moesten aangeven dat we deze ontmoeting hadden.


De dag van vertrek...

Wat ik altijd meeneem op vakantie zijn genoeg crackers en broodjes voor nood of voor als we een dag niet in het resort blijven. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen mag je meer bagage meenemen als je aangeeft dat je Coeliakie hebt. Ook kan je bij langere vluchten waarbij eten word geserveerd aangeven dat je Coeliakie hebt zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Ik zelf heb dit nog nooit gehad dus ik kan jullie helaas niet vertellen hoe dit wordt gedaan. Op de dag van vertrek heb ik glutenvrije broodjes gesmeerd voor in het vliegtuig. Ik zorg altijd dat ik teveel bij me heb zodat ik niet in de problemen kom bij eventuele vertraging.


Aangekomen in Egypte...

Wij kwamen op Zondagavond laat pas aan dus zijn de volgende ochtend naar de receptie gegaan. Daar werden we heel vriendelijk opgevangen door een mevrouw en die heeft ons voorgesteld aan de chef kok.
Samen met haar en de chef gingen we om te tafel zitten. De chef gaf aan dat we tijdens de maaltijden naar hem toe moesten komen of een van de medewerkers moesten vragen waar hij was.
Ook had hij de lijstjes uitgeprint bij hem en had hij zich er goed in verdiept en voorbereid. Zo kon hij ons uitleggen wat ik wel en niet kon eten.
Hij gaf aan dat als we speciale verzoeken hadden het geen probleem was.
We zijn in de week dat we er waren dikke vriendjes geworden met de chef. Alles was super geregeld en alles is goed gegaan. De chef had een soepje voor me gemaakt precies zoals ik het wilde we kregen fruit mandjes op onze kamer en ook konden we bakjes yoghurt krijgen. Het is altijd even spannend in het begin of het wel echt goed gaat of niet maar zo goed als nu heb ik het tot nu toe nog niet gehad.
Ik heb heerlijk kunnen genieten van het Egyptische eten. Ook tijdens uitstapjes konden we een lunchpakketje vragen aan de chef, hij vroeg dan wat we erin wilde ik vroeg dan meestal om fruit en beleg voor mijn crackers omdat dit makkelijk mee te nemen was.


Wat heeft de Egyptische keuken te bieden aan glutenvrije recepten?

De Egyptische keuken is een mengelmoes afkomstig van een aantal andere landen. De Egyptische recepten komen uit onder andere Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken.
Egyptenaren houden erg van brood, bier, rijst, pasta, linzen, uien, kikkererwten en gegrild vlees. Onderstaand 1 van de glutenvrije gerechtjes die ik heb gegeten in Egypte.
Volgende week volgen nog meer recepten.



GEROOSTERDE KIKKERERWTEN MET NOTEN EN PITTEN

Een heerlijk tussendoortje voor 10 personen.

Ingredienten
  1. 200 g gaargekookte kikkererwten, of uit blik
  2. 200 g gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten) en pitten (bijvoorbeeld pijnboom-, pompoen- en zonnebloempitten)
  3. sap van 2 citroenen
  4. zeezout
  5. versgemalen zwarte peper
Bereiding
  1. Doe de kikkererwten, noten en pitten in een pan.
  2. Voeg het citroensap toe, overgiet ze krap met water en voeg een flinke snuf zout en peper toe.
  3. Breng ze aan de kook en laat 5 - 6 minuten zachtjes koken en giet ze erna af.
  4. Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster het 20 - 25 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven, waarbij u alles af en toe even omschudt om verbranden te voorkomen.
  5.  kunt dit borrelhapje direct serveren; in een goed afsluitbare bak is het twee weken houdbaar.
Gezonde bounty’s 7 Natuurlijke producten die je helpen je hongergevoel te onderdrukken

Reactie's

Sigrid zegt:

Beste, Volgende zomer willen wij graag met heel ons gezin naar Egypte gaan. Onze jongste zoon is gluten en lactose intolerant. Dus beginnen wij aan de uitdaging en zoektocht naar een resort dat bekend is met deze. Zo ben ik al op uw blog terecht gekomen. Onze zoon is nu 3.5jr en hij houdt van eten .... kan u ons al de naam van het resort geven. Alvast bedankt Sigrid

 

Beste Sigrid,


Wat leuk om te horen dat je naar Egypte op vakantie wilt gaan!

Het resort waar ik ben geweest was een resort aan de rode zee in hurghada.

De naam van dit resort was Belair azur resort.

Alles word daar heel goed geregeld mits je van te voren aangeeft wat je zoontje niet mag eten en dat er bij het klaarmaken van het eten goed opgelet moet worden met de scheiding van gluten en glutenvrij.

Ik heb dit gedaan door middel van een mail waar ik een lijst mee stuurde in het Arabisch en Engels.

Daar stond precies in wat ik niet mocht en welke vervangende producten ik daarvoor in plaats wel mag.

Deze lijstjes zijn heel makkelijk op het internet te vinden.

Bij aankomst heb ik de lijstjes zelf nog een keer laten zien aan de chef kok waarmee ik gelijk een ontmoeting had.

Wel raad ik aan om zelf goed op te blijven letten en bij twijfel altijd te vragen.

Mocht je nog verdere vragen hebben hoor ik het graag!

 

Groetjes Lilian.