• Gratis verzending vanaf €30
  • Gratis verzending vanaf €65 in België
  • Voor 13:00 besteld, de volgende dag in huis
Winkelwagen
€ 0,00
x

Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Wist je dit over de cashewnoot?

15 Februari, 2019 10:54
Wist je dit over de cashewnoot?

Cashewnoten hebben een heerlijk zachte smaak en zijn een van de meest populaire noten in Nederland. Met een gemiddelde van 1,2 kilo per persoon per jaar zijn Nederlanders relatief de grootste eters van cashewnoten. Weet je eigenlijk waar de cashewnoot vandaan komt, hoe hij groeit en welke voedingsmiddelen hij bevat?

Herkomst cashewnoot

De cashewnoot is het zaad van een Anacardium occidental, ofwel de Kasjoeboom. Oorspronkelijk ligt het verspreidingsgebied van de Kasjoeboom in het Caribisch gebied en van Noordoost Brazilië tot in Midden Amerika. Al in de 16e eeuw werd de boom door Portugese zeevaarders naar Mozambique en India gebracht. Brazilië is als land van herkomst niet meer de grootste producent van de cashewnoten. De belangrijkste producenten zijn Vietnam (12,4 ton), Nigeria (8,35 ton), India (6,75 ton), Ivoorkust (3,93 ton) en Brazilië (2,31 ton). Van de cashewnoten die Nederland importeert komt meer dan de helft uit Vietnam.

Bewerking

Dit zaad groeit onder een schijnvrucht. Deze vrucht is bij ons minder bekend omdat deze na het plukken erg kort houdbaar is en daarom niet wordt geëxporteerd, in tegenstelling tot het zaad, de cashewnoot. De vrucht kan rauw worden gegeten. Vaak wordt de vrucht verwerkt tot jam, siroop of gelei. Ook wordt er frisdrank van gemaakt of lokaal wijn of azijn.

Het zaad van deze boom is hier wel bekend en volop te verkrijgen. De bewerking van deze noot gebeurt gedeeltelijk handmatig en is relatief bewerkelijk. Dat maakt dat cashewnoten relatief duur zijn. De noot wordt in de dop gebrand zodat die makkelijker kan worden verwijderd, soms gebeurt dit handmatig. De schil om het zaad bevat bruikbare stoffen en wordt als olie gewonnen door middel van stoomdestillatie en verwerkt voor zowel industrieel gebruik als geneeskundig gebruik. De noot is na verhitting smakelijk, voedzaam en bevat 45% vet en 20% eiwit.

Gezonde snack

Cashewnoten lijken misschien niet direct gezond wanneer je kijkt naar de hoeveelheid calorieën die de noten bevatten. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten. Cashewnoten zijn gezond, maar een handje per dag is al voldoende om van de gezonde eigenschappen te profiteren. De vetten die we terugvinden in de cashewnoot zijn onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten, ze bevorderen de cholesterolbalans en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten ze minder vet dan bijvoorbeeld pecannoten of pinda’s.

Cashewnoten zijn ook rijk aan vitamine B. Deze dragen bij aan spiergroei en een goede gezondheid. Ook zijn vitamine E en vitamine K aanwezig. Naast de vitaminen bevatten cashewnoten ook veel mineralen. Onder andere Magnesium (goed voor hart- en bloedvaten), Calcium (voor sterke botten en tanden), IJzer (belangrijk voor bloedtransport), zink, kalium, natrium, seleen, koper en fosfor.

Lekker eten met cashewnoten

Naast dat cashewnoten op zichzelf heerlijk zijn bij de borrel, kunnen ze ook een enorme toevoeging zijn aan de maaltijd, bijvoorbeeld als vleesvervanger. We delen graag een recept met je.

Nodig:

175 gram champignons
500 gram broccoli
125 gram cashewnoten
250 gram noedels
2 eetlepels wokolie
2 eetlepels sojasaus

  1. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin.
  2. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli en noedels in een pan met kokend water in 4 minuten beetgaar en giet af.
  3. Verhit ondertussen de wokolie in een wok of koekenpan en roerbak de champignons ongeveer 3 minuten.
  4. Meng de noedels, broccoli, champignons en woksaus.
  5. Dien de noedels en groenten op en bestrooi met de cashewnoten.

Eet smakelijk!

De cashewnoten voor in dit gerecht of bij de borrel bestel je makkelijk en snel in onze webshop!

Dadels, een veelzijdige lekkernij