• Gratis verzending vanaf €30
  • Gratis verzending vanaf €65 in België
  • Voor 13:00 besteld, de volgende dag in huis
Winkelwagen
€ 0,00
x

Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Dadels, een veelzijdige lekkernij

18 Januari, 2019 16:06
Dadels, een veelzijdige lekkernij

Niet iedereen is even gek op dadels. Dat is toch jammer, want dadels hebben van nature een heerlijk zoete smaak, zijn goed te combineren en zijn ook nog eens een gezonde snack!

Dadels zijn vruchten van de dadelpalm. Deze boom komt oorspronkelijk voor in Mesopotamië en langs de Nijl in Egypte. De vrucht groeit in groepjes van 10, hoog in de boom. Tijdens het rijpen veranderen ze van groen naar glanzend bruin.

Gedroogde dadels zijn een uitstekende bron van vitamine en B, en dan vooral vitamine B6. Zo zit in 100 gram dadels al zestien procent van de Aanbevolen Dagelijkse hoeveelheid. Wat de mineralen betreft zit er veel koper in een dadel. 100 gram is al goed voor 40 procent van de ADH! Daarnaast is het een rijke bron aan kalium, mangaan, magnesium en nog veel meer mineralen. Door de hoeveelheid suiker in de vrucht is het een uitstekende vervanger voor suiker. Natuurlijke vruchtensuikers zijn veel beter voor je lichaam dan geraffineerde suiker. Daarnaast zijn deze snoepjes ook nog eens een bron van vezels en bevorderen de spijsvertering.

Lekker combineren met die dadel!

Krijg je al zin om zo’n dadel te proeven? Ze zijn op zichzelf ook lekker in combinatie met noten en pinda’s! We verwennen je graag met een paar lekkere recepten voor bij de borrel en een recept voor een heerlijke (voedzame!) cake met dadels.

Dadels bij de borrel

De dadel is erg veelzijdig en laat zich goed combineren met walnoten, amandelen en roomkaas, maar je kunt de dadels ook klein snijden en aan een gemixte fruitsalade toevoegen. Ze zijn ook erg lekker in een groene salade.

Snijd de dadels open en plaats een walnoot, amandel of stukje chorizo in het midden en je hebt een lekkere snack. Heb je iets meer tijd?

Snijd vier gewelde abrikozen in kleine stukjes en meng dit met zo’n 100 gram monchou. Je kunt hier nu zo’n twaalf dadels mee vullen, lekker!

Of wat dacht je van een stukje brie en walnoot? Of een dadel met geitenkaas omwikkeld met spek?

Bedenk het maar en de dadel ligt er voor open!

Tulbandcake met dadels

Ingrediënten:

90 gram boter
200 gram basterdsuiker (je kunt er voor kiezen minder te gebruiken)
1 theelepel vanillesuiker
1 eetlepel suikerstroop
3 eieren
300 ml water
200 gram dadels zonder pit
300 gram bloem
1 zakje bakpoeder
70 gram walnoten in grove stukken

Stappenplan:

  1. Verwarm de over voor op 200˚C en vet de tulbandvorm in.
  2. Neem een grote kom en klop daarin met een mixer de boter, vanillesuiker en basterdsuiker glad.
  3. Voeg de stroop en de eieren toe en klop in 4 minuten tot een luchtig beslag.
  4. Breng 300 ml water aan de kook.
  5. Voeg in een andere kom het water aan de dadels toe en pureer dit met de staafmixer.
  6. Spatel vervolgens de bloem en het bakpoeder door het beslag.
  7. Meng de dadelpuree erdoor en voeg de stukjes walnoot toe.
  8. Schenk het beslag in de tulbandvorm en bak de cake in 45 minuten gaar.
  9. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen voordat je ‘m eruit haalt.

Dat wordt smullen!

Wist je dit over de cashewnoot? Start je dag gezond met Granola bij het ontbijt!