Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Omega 3 vetten

omega-3-0.jpg

Vanaf vandaag hebben wij een nieuwe gastblogger Martijn ten Bulte, die regelmatig leuke en ook zeker informatieve blogs voor onze website zal gaan schrijven.

Vandaag een blog over omega 3 vetten. Veel leesplezier!

 

Omega 3 vetten: Wat Zijn Het En Waarom Zijn Ze Gezond?

Je hoort steeds vaker over Omega 3 vetten of vetzuren. Maar wat zijn deze “vetten” nu eigenlijk en zijn ze nu wel of niet gezond?

 

Meestal roept het woord vet of vetten geen goede associaties op bij mensen, sterker nog, vetten worden meestal in één adem genoemd met overgewicht of obesitas. Dat is in lang niet alle gevallen terecht, zeker niet als het gaat om Omega 3 vetten. Omega 3 vetten, ook wel vitamine F, behoren namelijk tot de essentiële vetzuren. En Deze vetzuren zijn, het woord zegt het al, cruciaal voor ons lichaam. Gezien het feit dat het menselijk lichaam de Omega 3 vetten nauwelijks zelf aanmaakt is het dus van levensbelang dat je deze vetzuren binnenkrijgt door je voeding. Verder is het goed om te weten dat er drie belangrijke soorten Omega 3 zijn: ALA, DHA en EPA. Elk van deze soorten zitten verwerkt in verschillende voedingsmiddelen. Zo haalt je lichaam alle drie de vetzuren uit dierlijke vetzuren en vormen plantaardige vetzuren een bron van ALA Omega 3.

 

Waar zitten Omega 3 vetzuren dan zoal in?

Nu vraag je je natuurlijk af, als deze vetzuren zo noodzakelijk zijn en het lichaam maakt ze maar moeizaam zelf aan, hoe krijg ik die gezonde vetten dan binnen? Om hierachter te komen zetten we eerst de twee soorten Omega 3 vetten uiteen:

 

*Dierlijke Omega 3 vetzuren

De bekendste bron van Omega 3 is misschien wel vette vis. Zo zitten o.a. zalm, tonijn en makreel boordevol met deze gezonde vetzuren. Zoals gezegd zorgen dierlijke vetzuren voor zowel ALA, DHA als EPA Omega 3. Om voldoende ALA Omega 3 vetten binnen te krijgen kun je het best kiezen voor plantaardige Omega 3 vetten.

 

*Plantaardige Omega 3 vetzuren

Voor vegetariërs of mensen die geen vis eten is bovenstaande geen goed nieuws. Gelukkig zijn er ook plantaardige bronnen die vol zitten Omega 3 vetten. En jawel, ook in noten (voornamelijk walnoten) zitten deze vetzuren! Bovendien zitten noten ook nog eens vol met eiwitten waardoor ze perfect als snack te combineren zijn bij bijvoorbeeld een eiwit- of koolhydraatarm dieet. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, waardoor je dus minder snel in de verleiding komt om te eten!

Andere plantaardige bronnen van Omega 3 vetzuren zijn:

  • Peulvruchten zoals, sperziebonen, linzen, zwarte- en bruine bonen en linzen.
  • Groene bladgroente, zoals: boerenkool
  • Lijnzaadolie, soja-olie, raapzaadolie

 

Gezondheidsvoordelen

Dat Omega 3 van groot belang is, is nu wel duidelijk. Maar waarom zijn ze dan zo belangrijk? Dit zijn de gezondheidsvoordelen die Omega 3 vetten mee zich mee schijnen te brengen.

  1. Een inname van ca. 1 gram EPA en DHA per dag verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
  2. Ca. 4 gram EPA en DHA verlaagt de bovendruk van de bloeddruk.
  3. Tijdens de zwangerschap werkt DHA positief op de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind

Door: Marijn ten Bulte

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie