Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Waarom is chia zaad zo populair?

chia_seed_plant.png

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn: chia zaad is hot! Dat is niet zo gek, want chia zaden zijn veelzijdig en erg gezond. In deze blog gaan wij graag in op de goede eigenschappen van chia zaden en wat deze geheimzinnige zaadjes zo populair maakt.

 

Familie van de muntplant

 

Chia zaden worden gewonnen uit de Salvia Hispanic. Deze plant is familie van de muntplant is afkomstig uit Mexico. Chia zaad werd ook het wel het 'goud van de Azteken' genoemd. De Azteken of Mexica zijn de dragers van de beschaving die bestond tussen 1200 en 1525 in het gebied dat wij nu kennen als Mexico. Voor de Azteken was chia zaad een zeer belangrijke voedselbron.

 

De zaden hebben namelijk een zeer hoge voedingswaarde en geven voor een lange periode een verzadigd gevoel. De Azteken gebruikten de chia zaden zelfs als betaalmiddel omdat de zaden zo waardevol waren. De chia zaden zijn kleine zwarte zaden. Chia zaden moeten gemengd worden met water of andere ingrediënten om de zaden te kunnen consumeren.

 

De opmars van chia zaden

 

Chia zaden winnen de afgelopen periode enorm in populariteit. Uit recent onderzoek van Mintel blijk dat het gebruik van chia zaad als ingrediënt blijft toenemen. Het gebruik van chia zaad is in de periode van 2009 tot 2014 vertienvoudigd! In de Verenigde Staten bevat bijna de helft van alle nieuw geïntroduceerde producten het ingrediënt chia zaad. Het gebruik van chia zaad in producten begint ook in Nederland steeds verder toe te nemen.

 

De kracht van chia zaad

 

Chia zaad hebben zoals eerder aangegeven een hoge voedingswaarde en geven langdurig een verzadigd gevoel. Deze grote hoeveelheid aan voedingswaarden hebben ervoor gezorgd dat  chia zaad regelmatig gekenmerkt wordt als echte superfood. De volgende voedingswaarde zijn te vinden in chia zaden:

 

  • Omega-3 vetzuren
  • Plantaardige eiwitten
  • Vitamines
  • Mineralen
  • Sporenelementen
  • Antioxidanten
  • Voedingsvezels

 

Ook kunnen chia zaden erg veel vocht opnemen. Een kopje chia zaad gemengd met water resulteert in een gel. Deze gel kan in de maag fungeren als een fysieke barrière waardoor koolhydraten minder snel worden omgezet in glucose. Dit heeft tot geval dat de bloedsuikerspiegel minder schommelt en je dus minder snel trek krijgt om te gaan eten.

 

Ook geeft deze gel door haar volume snel een verzadigd gevoel en hierdoor stop je eerder met eten. Ideaal bij het afvallen dus! Aangezien chia zaden glutenvrij zijn, wordt de spijsvertering en opname van voedingsstoffen niet belemmerd.

 

Hoe kan ik chia zaden het beste eten?

Chia zaden hebben niet zoveel smaak. Dit heeft als voordeel dat ze op veel verschillende manieren genuttigd kunnen worden. De zaden absorberen erg veel smaak en kunnen dus in combinatie met veel andere ingrediënten gebruikt worden.

Wanneer je de zaden laat oplossen in lauw water ontstaat er een soort gel. Deze gel kan vervolgens worden verwerkt in smoothies of ontbijtgerechten. Enthousiast geworden over de werking van chia zaad? Het bestellen van chia zaden doe je hier!

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie