• Gratis verzending vanaf €30
  • Gratis verzending vanaf €65 in België
  • Voor 13:00 besteld, de volgende dag in huis
Winkelwagen
€ 0,00
x

Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Rauwe cacao: wat is het en waarom is het zo goed?

30 Mei, 2016 12:55
Rauwe cacao: wat is het en waarom is het zo goed?

Chocolade is een van de meest favoriete zoetigheden van veel mensen. Niet iedereen weet dat het basisproduct van deze lekkernij afkomstig is van een plant. Omdat de cacaoboon aan een plant groeit, bevat deze diverse gezonde voedingsstoffen. Dit maakt dat rauwe cacao als ware superfood gezien mag worden. Maar was is rauwe cacao nu precies?

 

Zuid- en Midden-Amerika

Cacaobonen zijn afkomstig van een tropische boom, die zijn oorsprong vindt in het oerwoud van Zuid- en Midden-Amerika. Na ongeveer 4 jaar gaat de boom bloeien: hij is dan het hele jaar voorzien van witte of roze bloesem. Ook draagt hij het hele jaar zijn vruchten, die ovaal zijn en ook wel worden vergeleken met langwerpige meloenen. Een cacaoboom levert in een jaar per boom circa 30 tot 40 vruchten op. Dit is goed voor 1 tot 2 kilogram bonen.

 

Het ontstaan van een chocoladereep

Om een heerlijke reep chocolade uit een cacaoboon te laten ontstaan, wordt de boon geroosterd en daarna gemalen. Hierdoor ontstaat een vloeibare bruine cacaomassa, die als grondstof voor chocolade, cacaopoeder en cacaoboter wordt gebruikt. Door de verhitting (het roosteren) gaan goede voedingsstoffen die cacao bevat helaas verloren. Bij rauwe cacao wordt de cacaoboon tijdens het malen niet geroosterd, wat ervoor zorgt dat de goede voedingsstoffen behouden worden.

 

Hoe eet je rauwe cacao

Naast gewone chocoladerepen zijn er repen op de markt die gemaakt zijn van rauwe cacao. Vooral liefhebbers van pure chocolade zullen dit door de bittere smaak waarderen. Door de toevoeging van plantaardige melk zijn bepaalde soorten echter ook vergelijkbaar met melkchocolade. Rauwe cacao is tevens verkrijgbaar in de vorm van cacao nibs, die perfect te gebruiken zijn in bijvoorbeeld cakes, smoothies en yoghurt. De nibs hebben een lekkere bite en geven daardoor een bijzonder effect aan de gerechten waarin ze gebruikt worden. Door de grote hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten, worden cacao nibs in de smoothie gezien als perfecte vervanger van een kop espresso in de ochtend.

 

Zie ook: cacaopoeder, cacao nibs

Omega 3 vetten: wat zijn het en waarom zijn ze gezond. Recept: gezonde ontbijttaart met gedroogd fruit

Reactie's

Wees de eerste die een reactie plaatst:
COMMENT_LOGIN