Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Cashewnoten zijn gezond! + recept !

cashewnoten-verwerken-0.png

Toen ik een aantal jaren geleden in Gambia was, waar de mensen leven van o.a. de notenverkoop, kwam ik ze veel tegen. Iedereen kent ze natuurlijk, die heerlijke, op kromme banaantjes lijkende noten, die in zowel ongezouten als gezouten versie voorkomen en zo’n lekkere snack zijn bij een film of heerlijk in allerlei maaltijden en salades te verwerken zijn. Ja, je raadt het al, we hebben het hier natuurlijk over de overheerlijke cashewnoten.

 

Van cashewboom tot nootjes

Heb jij weleens een cashewboom in het echt gezien? Cashewnoten worden over de hele wereld veel gegeten, ook in Nederland. Cashewnootjes zijn rijk aan mineralen, ijzer en het essentiële aminozuur tryptofaan. Heel gezond dus en waanzinnig populair. Toch weten veel trouwe casheweters bijvoorbeeld niet hoe een cashewvrucht eruit ziet.

 

De cashewboom (Anacardium occidentale) behoort tot de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae) en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Hij wordt 10-15 meter hoog en behoort tot de altijdgroene loofbomen. In de 16e eeuw werd hij door Portugese handelaren naar Mozambique en India verscheept, om uiteindelijk wijd verspreid en grootschalig verbouwd te worden in delen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Op dit moment zijn India, Brazilië, Nigeria en Tanzania de grootste procenten van cashewnoten.

Hoe groeit een cashewnoot?

De cashewboom draagt een schijnvrucht, de cashewappel. Ook al lijkt de cashewappel op een vrucht, het is eigenlijk een vlezige verdikking van de steel van de echte vrucht. De cashewappel is oranje-geel tot rood als hij rijp is en peervormig (zie foto). Hij is sappig, geurig, smaakt fris-zoetzuur (een beetje naar appel) en is rijk aan vitamine C. Helaas overleeft de cashewappel het niet om opgeslagen en verscheept te worden, en wordt daarom niet gegeten in Europa. In landen waar cashewbomen geteeld worden, worden er van de appel vaak sappen en jams gemaakt. In Goa (India) maken ze er Cashewfeni van, een sterk alcoholisch drankje.

De échte cashewvrucht is een klein, hard, onaantrekkelijk, grijzig, maanvormig klompje met daarin - jawel - de cachewnoot! Deze groeit ogenschijnlijk bovenop de cashewappel, maar eigenlijk is het dus andersom – de cashewappel zwelt op onder de kleine cashewvrucht naarmate deze rijper wordt.

De nootjes

 

Natuurlijk is het bekendste product van de cashewboom de alom geliefde cashewnoot. Het is één van de duurste en meest gegeten noten ter wereld. Dat hij zo duur is heeft twee redenen. Ten eerste heeft elke cashewvrucht maar één pit, en dus brengt elke vrucht maar één nootje voort. Dat schiet dus niet erg op. Technisch gezien is het dus ook geen noot, maar een zaad; de pit van een cashewvrucht. Ten tweede is het verwerkingsproces van cashewnoten erg bewerkelijk. De schil van de vrucht is keihard en moet worden opengebroken om de noot eruit te halen. Ook zit er een dunne schil om elk nootje heen, en zit er tussen de schil en de noot een laagje bittere, licht giftige en bijtende gel. Deze moeten beiden met zorg verwijderd worden.

 

 Wat doen cashew noten?

De cashewnoot is een bijzonder lekkere en voedzame bron van nutriënten en deze overheerlijke noot verdient ook zeker een bijzonder plekje in het rijtje superfoods die we tot nu toe in onze blogs hebben besproken. Naast veel omega-3 vetzuren en eiwitten, bezit de cashewnoot nog een aantal bijzondere voedingsstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld de mineralen kalium, calcium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink en fosfor. Een aantal van die mineralen steken qua hoeveelheid met kop en schouder uit boven de rest. Dit zijn met name magnesium, ijzer en fosfor.

 

Recept Cashewnoten spread

Wil je wat afwisseling wat broodbeleg betreft, dan is dit misschien iets voor jou, de combinatie van de knoflook, gebakken tomaatjes en het vet in de cashewnoten, maakt dit tot een lekkere smeuige spread op je brood of cracker.

 

Dit vegetarische recept is makkelijk, gezond en snel klaar.

Gebruik bij voorkeur biologische tomaatjes en tomatenpuree.

 

CASHEWNOTEN-SPREAD MET TOMAATJES

250 gr. kerstomaatjes in vieren of zessen gesneden
125 gr. cashewnoten
blikje tomatenpuree
1 gesnipperde ui
2 teentjes geperste knoflook
zout en peper
citroensap

 

Bak de ui in wat olie. Voeg even later de knoflook en de tomaatjes toe. Bak even mee en roer er op het laatste moment de tomatenpuree erdoor. Haal van het vuur. 
Maal ondertussen de cashewnoten fijn. Voeg de cashewnoten en het tomatenmengsel samen en met de staafmixer tot een glad mengsel maken. Breng op smaak met peper en zout en wat citroensap. 
Ook lekker met bijvoorbeeld basilicum erdoor.

 

Is zowel warm als koud erg lekker.

 

EET SMAKELIJK!

 

Agnes

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie