Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. De kleine bruine zaadjes hebben een milde nootachtige smaak die bijna overal goed bij past.
Lijnzaad is bijzonder voedzaam. Het is erg rijk aan vezels en bevat veel gezonde omega 3-vetzuren. De zaadjes bevatten bovendien een hoop vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, vitamine B11 (foliumzuur), calcium en ijzer. Lijnzaad is ook een goede bron van plantaardige eiwitten.
Je kunt lijnzaad in hele of gebroken vorm kopen. Uit gebroken lijnzaad kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Door te kiezen voor gebroken lijnzaad kan je dus optimaal profiteren van de gezonde voordelen van lijnzaad.
Lijnzaad kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Het is heerlijk door een schaaltje yoghurt of pap, maar ook erg geschikt om te gebruiken in bakrecepten. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor speltbrood met lijnzaad of gebruik de lijnzaden om zelf crackers mee te maken.
Tip: Lijnzaad kan ook goed gebruikt worden als vervanger van ei in baksels. Hiervoor meng je 1 eetlepel fijngemalen lijnzaad met 3 eetlepels water. Dit mengsel voeg je in het recept toe wanneer je normaal het ei zou toevoegen. Ideaal wanneer je veganistisch wilt bakken!
Ingrediënten: lijnzaad gebroken
Land van herkomst: Canada
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1969 kJ (477 kcal) | |
Vet | 31,0 g | |
- waarvan verzadigd | 2,9 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 6,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 20,6 g | |
Koolhydraten | 13,0 g | |
- waarvan suikers | 0,1 g | |
Voedingsvezels | 34,8 g | |
Eiwitten | 19,0 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,64 mg | 149% |
Vitamine B3 / Niacine | 3,1 mg | 19% |
Vitamine B11 / Folaat | 87 µg | 44% |
Calcium | 255 mg | 32% |
Fosfor | 660 mg | 94% |
IJzer | 5,7 mg | 41% |
Kalium | 725 mg | 36% |
Magnesium | 181 mg | 48 |
Zink | 7,8 mg | 78% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews