Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Hoe maak je zelf notenboter?

notenboter.jpg

 

In samenwerking met Jasper Alblas hebben we weer een leuk recept voor jullie bedacht, namelijk het zelf maken van notenboter. Erg lekker!

 

Als je bezig bent met afslanken is het lastig om een gezonde vervanger te vinden voor de boterham met chocoladepasta, die vol zit met koolhydraten en suikers. Toch is het mogelijk!

Een gezonde notenboter om de chocolade pasta te vervangen kun je in principe vinden in de natuurwinkel. Maar de beste vervanger is: zelfgemaakte notenboter. Dan weet je zeker dat je een puur product eet. Het is niet heel moeilijk, het kost alleen wat tijd om de noten te laten weken en weer te drogen. Als je de boterham dan vervangt voor crackers van amandel- of boekweitmeel, dan past deze lunch helemaal binnen je koolhydraatarme dieet.

Benieuwd welke noten je kunt gebruiken, waarom het weken zo belangrijk is en hoe je je eigen notenboter maakt?

 

Notensoort
Met welke noten maak je de lekkerste notenboter? De regel is: zolang het een noot is, kan er notenboter van gemaakt worden. Zelfs van zaden en pitten kun je boter maken. Omdat noten – zeker wanneer je ze als natuurlijk product koopt – soms erg prijzig kunnen zijn, is het verstandig om in eerste instantie te kiezen voor je favoriete notensoort en daar mee te beginnen.

 

Weken
Het weken van de noten voor je er boter van maakt is essentieel. Het weken van noten maakt ze makkelijker verteerbaar en verbetert de smaak. Je doet dit door de noten in een kom of pot te doen, gevuld met water. De noten moeten helemaal ondergedompeld zijn in het water. Let op: het kan per notensoort verschillen hoe lang je ze moet weken.

 

Drogen
Naast weken is het naderhand drogen van de noten net zo belangrijk. Wanneer je noten namelijk nog vochtig zijn, kan dit tot een niet-romig resultaat leiden. Bovendien blijft je notenboter daardoor minder lang houdbaar. Voeg dan ook nooit extra water toe! Het drogen van de geweekte noten kan je in de oven doen. Verspreid de geweekte noten of zaden over een roestvrij stalen ovenschaal in een opgewarmde oven (niet meer dan 70 graden) voor 12 tot 24 uur. Keer de noten regelmatig, net zolang totdat ze helemaal droog en knapperig zijn.

 

Zo maak je notenboter
Dit recept geldt voor alle notensoorten.

- 300 tot 600 gram naturel noten
- 15 tot 30 milliliter neutrale of smaak toevoegende olie (bijvoorbeeld kokosolie)

Optioneel:
Extra fijn zeezout
- Zoetmaker 

 

1. Nadat je de noten geweekt en gedroogd hebt, doe je ze in de keukenmachine of foodprocessor. Let op, heb je een kleine keukenmachine, doe dan niet alle geweekte en gedroogde noten er in één keer in. De noten moeten genoeg ruimte hebben in de keukenmachine om tot boter gemalen te kunnen worden!

2. Maal tot een fijn poeder (2 tot 10 minuten, afhankelijk van de noten) en voeg wat van de (kokos)olie toe. Dit is niet nodig, maar wel aan te raden. Ga net zolang door met malen tot het een gladde en romige substantie wordt. Doe iedere minuut tot twee minuut de keukenmachine even uit, zodat je de noten die nog niet volledig gemalen zijn van de zijkant kunt schrappen.

3. Blijf malen – de noten moeten nu hun natuurlijke oliën afgeven en het mengsel moet nu zacht en romig zijn, waardoor het soepel en zacht door de keukenmachine beweegt. Is dit niet het geval? Dan kan het geen kwaad om nog wat olie toe te voegen. Het kan 15 tot 20 minuten duren voor de gehele substantie helemaal glad en romig is, afhankelijk van je keukenmachine en hoeveel noten je er per keer in maalt. Wees geduldig!

4. Als je nog zeezout of zoetigheid wilt toevoegen aan de notenboter, doe dit dan op het eind.

 

Andere heerlijke specerijen of kruiden toevoegen:
- Vanille-extract of verse vanille
- Specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel
- Rauwe cacao of cacaopoeder
- Kruiden en specerijen voor een hartige notenboter, zoals chilipoeder, kerrie, komijn, oregano, rozemarijn en ga zo maar door!

 

Hoe bewaar je je zelfgemaakt notenboter?
Je kunt de notenboter voor enkele weken bewaren in de koelkast, in een glazen pot en goed afgesloten met een deksel. Je kunt de notenboter ook invriezen tot maximaal vier maanden.

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie